dinsdag 30 januari 2024

Wilders wil helemaal niet regeren

Een post over het drama dat we informatie noemen:

https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/1ae4bbk/comment/kk7yk48/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3

Wilders wil helemaal niet regeren; Wilders kan helemaal niet regeren. Hij wil aan de zijlijn staan en roepen dat de rest het fout doet. Op het moment dat hij wel moet gaan regeren blijkt dat:

  1. hij vrijwel zijn hele verkiezingsprogramma moet laten vallen [als het al niet onrechtstatelijk is dan kost het bergen geld]

  2. dat hij in zijn 1 manspartij helemaal de mensen niet heeft

  3. problemen in de praktijk heel wat complexer zijn dan dat je dacht (daar kun je het hele lijstje van alle milieuproblemen aan plakken, maar ook migratie, de zorg, etc etc)

Wilders zal er alles aan doen om zo lang mogelijk te zeggen dat ze er uit komen, maar ik denk dat dat niet gaat gebeuren. Het beste wat VVD en NSC kunnen doen is hem dwingen wel in een kabinet te gaan zitten om aan zijn achterban te laten zien wat er dan gebeurt.

Wilders is het toonbeeld van een keizer zonder kleren. Hij heeft nu wel het mandaat, maar noch de plannen noch de mensen om die plannen te maken.

(Laat me niet lachen, Dion Grauss als miniister... )

VVD heeft dit al gemerkt, maar die wisten dat al: NL wordt een lachertje als Wilders in de regering zou komen. NL verkwanselt daar mee zijn internationale reputatie. En dat is voor een handelsland een heel slecht idee.   

Denken jullie dat FVD echt radicaler is geworden of dat ze gewoon openlijker hun rechts extremisme vertonen?

Dit soort vragen komen nogals eens voorbij op Reddit/Social Media. Ik heb daar maar eens een grondig antwoord op gegeven:

https://www.reddit.com/r/Politiek/comments/1acfw09/denken_jullie_dat_fvd_echt_radicaler_is_geworden/kjxs7j2/?context=3

Belangrijker: maakt het iets uit?

Al dat ge-diep-filosofeer over of de rechtse gekkies nu gekkies zijn, of gewoon wat Milders tegenwoordig, of ze het nou echt geloven of niet...

Het maakt geen donder uit.

Mensen stemmen er op.

Geloven die het echt?

Ook dat maakt geen donder uit.

Wat allemaal wel uit maakt, is dat "we" elkaar zo naar een situatie kletsen waarin dit soort gedachten "blijkbaar mogen". Ik zou het willen vergelijken met de wapens in de USA. Als op elk nachtkastje een pistool ligt gaat er meer geschoten woren. Of je dat nou expres doet, of omdat je in een vlaag van woede je vrouw omlegt of omdat je een kluns was met schoonmaken, het gaat vaker gebeuren.

Als we het in NL normaal gaan vinden dat poltici de pers zwartmaken, gaan mensen minder geloven wat er in de krant geschreven wordt. Als politici blijven roepen dat we geen woningen hebben omdat die godvergeten asielzoekers elke woning inpikken, gaan mensen dat geloven.

Uiteindelijk eindig je dan bij een land waarin iedereen elkaar wantrouwt, waarin de wetenschap "niet meer is dan een mening", etc etc. We kunnen in diverse landen in het heden zien waar dat toe leidt. In het recente verleden zijn nog veel gevaarlijker voorbeelden te vinden.

Politici die nog ergens voor staan, op dit moment, moeten hun rug recht houden en heel, heel duidelijk en hard uitspreken wat hier gebeurt. In Jip en Janneke taal, prima, maar zonder de 2342342 mitsen en maren van Omtzigt.

Wilders, Yesilgoz & vd Plas zijn gevaarlijke mensen die spelen met vuur. Zij zelf zullen er niet door verbranden, maar de rest NL wel. Omtzigt staat aan de vuurkuil en zegt dat het zo niet moet. En legt er nog een blokje bij, ipv met een emmer water iedereen tot de orde te roepen.

Baudet is overigens al lang van de wagen gevallen. Hij spartelt wat rond in hetzelfde vagevuur als Trump en 4chan. Reddeloos verloren, helaas. Het leek ooit een aardige, slimme jongen, maar daar valt niets meer mee te beginnen.

Storm Beryl totaal buiten elke schaal

Iedereen die nog wilde twijfelen aan de klimaatcrisis: ik geef u storm Beryl. Totaal buiten alle "normale" stormen. Maar blijf het...