vrijdag 22 september 2023

De discussies rond XR zetten zich nog even voort.
    Eerst gaat dat met mensen persoonlijk vragen of ze mee willen komen. Als dat niet gebeurt kunnen ze geweld gebruiken om niet meewerkende demonstranten te arresteren. Wettelijk mag dat.

Zeker.

Dat wil niet zeggen dat het ook moreel de juiste keuze is.

Dit stukje A12 (zoals al vaak aangeven) is "te missen". Het is niet alsof ze ergens op een of andere brug of een doorgaande weg zitten.

Je zou, als burgemeester van Den Haag, ook kunnen zeggen: dit is de stad van het bestuur. Ik snap dat mensen hier willen demonstreren - ook al mag het niet. Weet je wat? Laat ze maar zitten. Probleem opgelost."

In plaats daarvan worden mensen geinitimideerd, geidentificeerd en zonder pardon een paar kilometer verder weer op straat gezet. (Waarvan nog niet eens duidelijk is of de politie dat wel mag, zomaar iemand in feite kidnappen (want niet arresteren) en dan weer ergens anders neerzetten!)

    Hoe wordt het waterkanon dan gebruikt? De waterkanon staat op een lage stand om letsel te voorkomen. Waterkanonnen worden op die manier gebruikt om groepen uit elkaar te drijven. Dit hopen ze te bereiken door mensen nat te spuiten.

Nee, zo wordt het niet gebruikt. Ik was er bij. Deze week wordt het domweg ter intimidatie gebruikt en ingezet als de demonstranten al lang niet meer weg kunnen. Het wordt puur ter inidimidatie ingezet. Demonstranten worden natgespoten zonder dat ze a) zich geweldadig gedragen of b) ergens heen kunnen. Dat heeft dus geen enkel ander doel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Storm Beryl totaal buiten elke schaal

Iedereen die nog wilde twijfelen aan de klimaatcrisis: ik geef u storm Beryl. Totaal buiten alle "normale" stormen. Maar blijf het...