dinsdag 27 februari 2024

Zijn de reacties op de uitlatingen van Macron wel zo raar?

Een paar dagen geleden leek Macron opeens te zeggen dat er mogelijk "boots on the ground" komen in Oekraine. Nu vallen leiders in de EU over elkaar heen om dat weer tegen te spreken.

Ik vraag me af of het niet heel waarschijnlijk is dat Macron hiermee de eerste steen legt voor een besluit dat misschien toch genomen moet gaan worden: her versterken van het leger van Oekraine met "niet Oekrainers". Of dat op de grond moet, of bijvoorbeeld in vliegtuigen of in commando centra om de datta te verwerken zullen we zien.

Maar het lijkt me duidelijk dat "de EU" het zich niet kan veroorloven Oekraine te laten verliezen. Het is even duidelijk dat wanneer de Oranje Mallloot in het Witte Huis zit, de steun van de VS alleen maar moeizamer wordt. Dan kan het zinnig lijken om de oorlog zo snel mogelijk af te maken, namelijk het snel terugdrijven van de Russen naar achter de grenzen. Dat zal alleen lukken door daar massief in te grijpen vanuit, dan, de EU.

Het steentje dat Macron deze week in de vijver wierp kan eenvoudig weg een eerste zijn om de geesten hiervoor rijp te maken. Het is eerder gebeurd met de almaar glijdende schaal voor de wapens die Oekraine krijgt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Storm Beryl totaal buiten elke schaal

Iedereen die nog wilde twijfelen aan de klimaatcrisis: ik geef u storm Beryl. Totaal buiten alle "normale" stormen. Maar blijf het...