maandag 11 maart 2024

Wilders / PVV is helemaal niet economisch links

Er wordt verrassend vaak gezegd dat de PVV economisch links zou zijn. Zoals alles wat Wilders zegt, moet ook dit uitsluitend bekeken worden vanuit zijn populisme.

   

Natuurlijk, de PVV is niet op alle dossiers knetterrechts. Het begrotingstekort lijkt ze niet zoveel te interesseren, de AOW-leeftijd mag naar 65 en er zou meer geld naar de ouderenzorg moeten.

Maar een partij die cao’s wil afschaffen, de hypotheekrenteaftrek wil behouden, om het minste of geringste de bijstand wil afpakken, schuldenaren het leven onmogelijk maakt - zo’n partij kunnen we niet ‘links’ noemen.

De PVV heeft (net als de SP) relatief veel kiezers met een laag inkomen. 41 procent van de PVV-stemmers had een inkomen dat beneden modaal is. NOS: 'Wie zijn er vandaag gaan stemmen?' (18 maart 2015)

Nu gaat politiek natuurlijk niet alleen over economie, maar mensen die voor de PVV kiezen omdat ze denken dat de partij voor hen zal opkomen, kunnen beter op een andere partij stemmen.

In dit stuk van de Correspondent wordt duidelijk uitlegd dat dit helemaal niet het geval is als je kijkt naar het stemgedrag van de PVV, wat toch uiteindelijk de maatstaf zou moeten zijjn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Storm Beryl totaal buiten elke schaal

Iedereen die nog wilde twijfelen aan de klimaatcrisis: ik geef u storm Beryl. Totaal buiten alle "normale" stormen. Maar blijf het...