maandag 6 mei 2024

Uitspraak Timmermans om 'niets' na te laten tegen Wilders niet strafbaar

Een thread uit deze post:

Duidelijk een D66 rechter! /s

    Het Openbaar Ministerie (OM) vindt niet dat Frans Timmermans strafbare uitlatingen heeft gedaan over Geert Wilders. De GroenLinks-PvdA-leider stelde ruim twee weken geleden "niets te zullen nalaten" om te voorkomen dat de PVV-voorman aan de macht komt.

Ach ja, het is een voorproefje van wat ons te wachten staat, alle tijd dat Milders 1 gegeven wordt door degene wiens naam het draagt. Wilders zal er wel weer een spin aan geven, maar de roze kakkerlak in de kamer blijft aanwezig.

Ik pak even 1 uitspraak (van de vele!) van nu.nl erbij, ja, ik weet het, rechts nederland etc, maar toch:

    De uitspraken van Timmermans zijn dan misschien niet strafbaar volgens de wet. Maar ze geven wel heel duidelijk aan hoe PVDA/GroenLinks in de wedstrijd zitten. Als ze iets niet zint is het ineens niet zo belangrijk meer wat een meerderheid van Nederland vindt. En dan gaan het vooral om de mening van de veel kleinere groep op links. Ze hebben niet in de gaten (PVDA/GL/D66) dat hun gedram juist mensen laat kiezen voor een rechtser beleid.

Dat is het niveau van het politieke gesprek in NL, mensen. Het worden hete jaren.

En natuurlijk komt daar een reactie op, van een beetje nu.nl niveau:

    Vind dat laatste stuk dat je quote van nu.nl een prima reactie, dat het je niet aanstaat is een tweede.

Mensen mogen nu eenmaal een mening hebben, erg he?

En daar kan ik alleen maar op antwoorden:
    Mja, maar het is precies jouw soort reactie die het probleem aangeeft. Tuurlijk, iedereen mag een mening hebben, prima. Maar "er alles aan doen" is gewoon normaal taalgebruik, dat nooit een oproep tot geweld heeft betekent - niet in de context waarin het gebruikt werd, iig. Zoals al zo vaak is aangegeven, staan dezelfde woorden in het verkiezingsprogramma van de PVV. Niemand deed daar moeilijk over - vanzelf.

Maar nu iemand dat tegen Wilders zegt, is het op eens een oproep tot geweld.

Zo kun je geen zinnig gesprek hebben met elkaar - en dat is precies het probleem.

Dat "er alles aan doen" een oproep is tot geweld is geen mening, maar een verdraaing van feiten.

Tot zover de thread. Maar het probleem is natuurlijk dat hier de discussie, als je het al zo mag noemen, stopt. Wat precies maar weer aangeeft waarom Wilders die aanklacht indient. Hij weet (natuurlijk) dat hij kansloos is. Maar er zijn altijd mensen die dan dus toch weer een stukje opschuiven de richting op: "alle feiten zijn meningen en alle meningen zijn evenveel waard".

Het zal steeds belangrijker worden om die grenzen scherp te trekken.

Je kunt best vinden dat "er alles aan doen" een bedreiging is, maar dat is het niet. Door te stellen "ik vind van wel" vertroebel je het water. Wat, natuurlijk, precies de bedoeling was van Wilders.

Dus, deze situatie eindigt met een punt voor Wilders - en niet voor Timmermans. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Storm Beryl totaal buiten elke schaal

Iedereen die nog wilde twijfelen aan de klimaatcrisis: ik geef u storm Beryl. Totaal buiten alle "normale" stormen. Maar blijf het...