maandag 26 februari 2024

Decentraal Internet

Een interessante aflevering van De Technoloog van BNR over decentraal internet. Oude mensen, die zich het internet nog kunnen herinneren van voor AWS, Google en Facebook weten dat het internet juist niet centraal was opgezet. TPC/IP, het onderliggende protocol van het internet, is juist zo opgezet dat het totaal decentraal kan werken. Het "wildwest-internet" van voor 2000 is de afgelopen 20 jaar verschoven naar een sterk gecentraliseerd internet. Daarin maken een paar grote bedrijven de dienst uit. Die bedrijven kennen we allemaal, want vrijwel allemaal maken we daar gebruik van.

Dat is gebeurd omdat deze bedrijven voordelen bieden:

  • gemak op allerlei fronten
    • geen techneuten nodig in huis
    • schaalbaar
  • je hoeft je niet bezig te houden met "hosting" en dat soort zaken
  • veel leuke trucjes (ie: services die dit soort partijen bieden)
  • duidelijk wie er verantwoordelijk is (hoop je dan). In de praktijk betekent dit veelal dat niemand verantwoordelijk is, maar het belangrijkste is dat in ieder geval de manager die AWS of Azure heeft ingekocht altijd kan zeggen: tja, het lag aan de cloud. (En daarmee niet aan mij.) 

Daar zijn ook nadelen aan verbonden:

  • stiekum heel hoge kosten
  • elke schijn van privacy gaat de deur uit
  • totale afhankelijkheid van een paar marktpartijen

Vooral vanwege die afhankelijkheid zijn er altijd een paar OpenSource-projecten in de marges bezig met een "decentraal internet". Het idee hierachter is even simpel als krachtig: vele handen maken licht werk. Heel veel kleine servertjes (wat kan, nu iedereen in het westen snel internet heeft) geven evenveel kracht als een paar grote. Maar vooral si zo'n netwerk van veel kleintjes beter bestand tegen verstoringen. Als een paar servertjes uitvallen, neemt de rest het over.

Dat is eigenlijk in het kort het idee achter Freefold. Je kunt bij hen een servertje kopen, dat zich min of meer automatisch aan het netwerk toevoegt en zonder beheer zijn ding gaat doen. Ze zorgen in ieder geval voor wat pers:

https://www.deanderekrant.nl/podcast/040-decentraal-internet-waarom-en-hoe-2023-01-18

https://www.doetinchemsvizier.nl/nieuws/economie/474544/voetje-aan-de-grond-voor-lokaal-internet-in-achterhoek

Maar belangrijker vind ik dit plaatje wat op de site staat:

Threefold over de wereld

Waarmee je kunt zien dat dit idee ook in Afrika weerklank vindt. En ik denk dat dat veel belangrijker is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Storm Beryl totaal buiten elke schaal

Iedereen die nog wilde twijfelen aan de klimaatcrisis: ik geef u storm Beryl. Totaal buiten alle "normale" stormen. Maar blijf het...