zondag 25 februari 2024

Waterstof in de grond?!

"De waterstof-economie" is lange tijd al een soort vergezicht van hoe de groene industrie van de grond moet komen. Veel industriƫle processen hebben heel hoge temperaturen nodig. Tot heden worden die veelal met aardgas gedaan wat immers in Nederland goedkoop en overvloedig beschikbaar is. Of moet je schrijven was, want de winning is inmiddels stop gezet.

Dat is allemaal mooi, maar hoe gaan die processen dat aardgas vervangen? Een van de mogelijkheden is waterstofgas. Waterstofgas kan niet 1-op-1 aardgas vervangen, maar de meeste processen blijken te kunnen worden aangepast om hier mee overweg te kunnen. De vraag is alleen: waar moet dat waterstofgas vandaan komen? Het antwoord is meestal: dat gaan we maken door water te electroliseren. Water (H2O) bestaat immers uit waterstof (H) en zuurstof (O). "Verbrand" waterstof en je krijgt alleen water als "afval" of uitstoot.

Echter: het maken van waterstof uit water vergt heel veel energie. Een deel daarvan krijg je natuurlijk terug, maar een behoorlijk deel van die energie gaat bij de productie verloren. Er wordt hard gewerkt aan efficientere processen om dit te doen, maar 100% haal je natuurlijk nooit. We hebben bovendien heel grote hoeveelheden waterstof nodig als we onze hele industrie daarop willen laten draaien.

Nu blijkt er, bij nadere beschouwing, een enorme hoeveelheid waterstof in de bodem te zitten.

Het lijkt niet helemaal duidelijk waar dat precies vandaan komt en al helemaal niet of dit ook aangevuld zou worden als we dat gaan winnen (wat bv lijkt te kunnen door processen aangedreven door de hitte van de aardkern?) maar dit zou de transitie naar "de waterstofeconomie" wel eens een forse (uiterst nuttige!) boost kunnen geven!

Sabine Hossenfelder heeft er een interessante video over:


Overigens is de Nederlandse regering wel behoorlijk druk bezig met waterstof, getuige deze Schriftelijke vragen van Tjeerd de Groot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Storm Beryl totaal buiten elke schaal

Iedereen die nog wilde twijfelen aan de klimaatcrisis: ik geef u storm Beryl. Totaal buiten alle "normale" stormen. Maar blijf het...