maandag 25 maart 2024

Reactie opinie stuk Volkskrant over de normalisering van Rechts

De Volkskrant publiceerde dit opiniestuk:

De rechtsstaat wordt allang ondermijnd en deze formatie maakt dat normaal

Wat ongeveer precies is hoe ik er ook over denk. Daar ontspon zich op reddit natuurlijk ook weer een discussie over:

        “Het volk”, “de kiezer” etc is een instant red flag, dit kan niet vaak genoeg worden gezegd. Daarnaast zie ik nog iets waarin de democratie nu al afbrokkelt: de communicatiestijl in de tweede kamer. Het ridiculiseren en tot vijand maken van de politieke tegenstander. Daarbij een continue stroom aan drogredenen hanteren (stroman, ad hominem, omkeren bewijslast etc.) maar door gebrekkige kennis bij publiek en media toch een “goede debater” gevonden worden. Hiermee verdwijnt alle inhoud uit de debatten in de tweede kamer. Er is hier 1 man voor hoofdverantwoordelijk: Wilders. We hoeven alleen maar naar de overkant van de plas te kijken om te zien op wat voor politiek we af stevenen. Gefeliciteerd
       

Mijn reactie daarop:

Wat allemaal waar is. De grote vraag is: wat doe je er aan?

Wilders heeft inderdaad het spoorboekje van Trump en andere populisten netjes in het NL vertaald. Maar dat vaststellen is niet genoeg. Jimmy Dijk, Rob Jetten, Frans Timmermans, ze doen hun best, maar echt er doorheen breken wil niet lukken.

En als je, zoals jij terecht zegt, naar de VS kijkt, dan zie je dat ze daar inmiddels een niveau bereikt hebben waarop Trump eigenlijk alles kan doen wat hij wil - het maakt geen klap uit. Zo ver zijn we nog niet, maar we schieten aardig op.

Ook hier hebben we 2 partijen waarvan iedereen min of meer vindt dat het "normale" partijen zijn die domweg met dit figuur in zee gaan, in plaats van duidelijk te maken aan de kiezer: dit gaan we dus niet doen. Gewoon, punt uit.

In plaats daarvan wringen ze het hele land en zichzelf in allerlei linguistische bochten en hebben het over allerlei exotische kabinetsvarianten, die er netto op neer komen dat ze met een veroordeelde populist in bed gaan liggen.

VVD en NSC zijn nauwelijks minder erg dan de PVV. Zeker Yesilgöz is lekker extreem bezig aan de rechter vleugel van de VVD, om die toch vooral maar niet "kwijt te raken". Mister Rechtstateljikheid duikt in het mandje met iemand die de rechtstaat actief afbreekt... ik snap het ook niet meer :-(

 

vrijdag 22 maart 2024

Houten gebouwen

In de eindeloze stikstofdiscussie gaat het nu de hele tijd over "het land zit op slot". Dit effectieve rechtse frame leidt er toe dat elke discussie over stikstof nu gaat tussen: "u wil niet dat ik een huis kan kopen he?" of "we moeten de natuur redden". Ik vind dat sowieso een belachelijke tegenstelling, maar goed. Zelfs als je die wel zo wil tekenen klopt hij niet.

Het blijkt dat in Scandinavië al vele jaren wordt gewerkt aan volledig houten gebouwen. Hierover is veel interessant materiaal te vinden:


Ook in Nederland gebeurt er wel iets. Zo is er dit gebouw deel van van hout in Amsterdam:


Maar zoals gebruikelijk in NL gaat dit allemaal erg langzaam. Deze manier van bouwen zou echter een enorme boost kunnen geven aan de bouwindustrie. Het is een manier om veel milieuvriendelijker te kunnen bouwen, zonder cement, wat een gigantische uitstoot veroorzaakt, en zonder baksteen, wat ook bepaald niet milieuvriendelijk is.


maandag 18 maart 2024

Nederland is al 70% van zijn insecten kwijt,,,

Maar dat weerhoudt Adema er niet van om jaar na jaar verboden middelen toe te staan:

Fruittelers mogen dit seizoen toch werken met verboden bestrijdingsmiddelen  

   Brancheorganisatie NFO vroeg daarom voor dit jaar opnieuw om een vrijstelling en krijgt die ook. Adema wijst er wel op dat de fruitteeltsector al sinds 2018 jaarlijks om een vrijstelling vraagt, en dat inmiddels niet meer gesproken kan worden van een "onvoorziene noodsituatie". Hij spoort de bedrijfstak aan werk te maken van alternatieve bestrijdingsmethoden.

Dit is echt hoe we de afgelopen 30 jaar in de problemen zijn geraakt. Iedereen weet eigenlijk wel dat het anders moet, maar we blijven maar paden zoeken om te blijven doen wat we doen, zonder iets te veranderen. De politiek heeft de ballen niet om tegen de sector te zeggen: joh, je regelt het maar, maar dit mag niet meer

Schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Ik geef NL weinig kans dat dit gaat veranderen, met het kabinet dat in aantocht lijkt.

zaterdag 16 maart 2024

De 280 miljoen elektrische fietsen verminderen de vraag naar olie meer dan elektrische auto's

Electrische auto's worden door veel mensen gezien als een belangrijke innovatie op weg naar een klimaatneutrale samenleving. En terecht, want ze zijn veel minder slecht voor het milieu dan auto's met een verbrandingsmotor.
Echter, je sleept nog steeds een dikke 1500kg heen en weer om (meestal) 80kg mens te verplaatsen, wat nooit echt efficient kan zijn.
In dit artikel wordt maar weer eens een bizarre statistiek gedeeld:

   Close to half (44%) of all Australian commuter trips are by car – and under 10km. Of Perth’s 4.2 million daily car trips, 2.8 million are for distances of less than 2km. This is common in wealthier countries. In the United States, a staggering 60% of all car trips cover less than 10km.

Je komt wel vaker vergelijkbare stats tegen, wat ik toch elke keer weer echt best wel verbazingwekkend vind... gelukkig ziet dit zelfde artikel nu ook een andere trend, namelijk dat steeds vaker dat soort ritjes wordt vervangen door de e-bike, die natuurlijk in alle opzichten beter is voor de leefomgeving dan welke auto dan ook.

DNA-data-drive (DDD :-p)

DNA is een fabelachtige opslag van data. Zeer stabiel, maar vooral met een enorme data-dichtheid. Dat hebben meerdere bedrijven ook door. Vandaar dat er hard gewerkt wordt om 
DNA te kunnen gaan gebruiken als opslag voor computerdata. 

(Hoewel ik ook erg vind dat niet alles moeten willen opslaan. De neiging nu van iedereen om alle fotos maar in de cloud te gooien staat me erg tegen. Het kost bergen met geld/electriciteit etc om dat te doen. Die kosten worden verborgen voor veel mensen, dmv contracten of omdat cloud-opslag bij een abonnement hoort. Zouden deze kosten inzichtelijk zijn, dan is de noodzaak van het bewaren van 400 fotos van een dagje Efteling vrij gauw over, denk ik.)

Wilders lyrisch over leiderschapsstijl Poetin

In de Telegraaf stond in 2018 een artikel met deze titel:

Wilders lyrisch over leiderschapsstijl Poetin
Quote:
   PVV-leider Geert Wilders juicht het leiderschap van de Russische president Poetin toe. „Aan dat soort leiderschap ontbreekt het in Europa”, zo heeft hij gezegd tegenover het Russische medium Russia Today.

Deze man is nu leider van de grootste "partij" in onze TweedeKamer.

Godskolere  :-(

Staten in de VS proberen kweekvlees maar zovast uit te bannen

Het is nog niet eens op de markt, maar in de VS zijn de eerste staten al bezig met het verbieden van kweekvlees. Hoewel ook in de VS er mensen zijn die zien dat de huidige vleesindustrie het land ver voorbij het breekpunt buigt, zijn de tegenbewegingen al weer in gezet.

Het is nog lang niet zo zeker dat kweekvlees een (veel) kleinere impact gaat hebben op het milieu,  daarvoor is het nog in een te vroeg stadium. Dat moet verder onderzocht en uitgetest worden.

Dat de vleesindustrie een dramatisch slecht effect heeft op het klimaat en milieu (niet hetzelfde!) behoeft nauwelijks meer betoog, maar voor het geval je nog overtuigd moet worden:


In australie was een farm die heel lang dacht dat min of meer klimaatneutraal vee houden wel mogelijk is. En ze hebben dat ook echt heel hard geprobeerd, maar het blijkt eigenlijk niet/nauwelijks te doen. Het enige wat er op zit (als kweekvlees niet lukt) is serieus minder vlees gaan eten. En dan niet 5 of 10% of zo, maar eens in de week wel vlees, ipv 1x in de week vegetarisch.

Nieuwe manier om water te ontdoen van zout

Het MIT heeft een nieuwe manier uitgewerkt om zout uit (zee-)water te halen.

Door de configuratie van het apparaat circuleert het water in wervelende wervelingen, op een manier die lijkt op de veel grotere "thermohaliene" circulatie van de oceaan. Deze circulatie, gecombineerd met de warmte van de zon, zorgt ervoor dat water verdampt en zout achterlaat. De resulterende waterdamp kan vervolgens worden gecondenseerd en opgevangen als zuiver, drinkbaar water. Ondertussen blijft het overgebleven zout door en uit het apparaat circuleren, in plaats van zich op te hopen en het systeem te verstoppen.


maandag 11 maart 2024

We mutsen nog even verder, met die (in)formatie

We discussieren lekker verder :-)

Over de overheidsfinanciën, migratie en de internationale rol van Nederland moeten wel concrete afspraken worden vastgelegd.

Mja, daarom geloof ik dus ook niet dat dit kabinet er komt. Daar gaan ze niet uit komen.

Geld

  • VVD wil absoluut geen hogere belastingen, geen verhoging van de staatsschuld.
  • PVV wil geen hogere belastingen en heel veel geld uitdelen. (Veel meer dan ze kunnen besparen op bv ontwikkelingssamenwerking)
  • de BBB wil meer geld naar de boeren <punt>
  • de NSC wil dat alles binnen de regels gebeurd; voor de rest heb ik geen idee wat die willen

Ik zie dus werkelijk niet hoe PVV en VVD hier tot een overeenstemming moeten komen.

Migratie
Wel, daar wilden deze rechse jongens allemaal het zelfde, toch? Echter niet:

  • VVD: minder migratie, zeker, maar niet kennismigratie he? Die hebben we nodig.
  • PVV: grenzen dicht! (gaat niet gebeuren)
  • BBB: minder migratie, prima, maar wel goedkope arbeidskrachten graag
  • NSC: minder, maar niet teveel minder en wel, weer binnen de regels.

Internationale rol
Hier zijn ze het wel het minst over eens:

  • VVD: do not rock the boat! Rutte, aanzicht van NL in de wereld, etc
  • PVV: fuck iedereen, we gaan achter Orban aan! We hebben de wereld niet nodig!
  • BBB: minder regels vanuit de EU, wel meer subsidie, graag!
  • NSC: het mag allemaal wel wat minder, maar wel graag binnen de regels

-----
nou, klets dat maar tegen elkaar aan :-)

Wilders / PVV is helemaal niet economisch links

Er wordt verrassend vaak gezegd dat de PVV economisch links zou zijn. Zoals alles wat Wilders zegt, moet ook dit uitsluitend bekeken worden vanuit zijn populisme.

   

Natuurlijk, de PVV is niet op alle dossiers knetterrechts. Het begrotingstekort lijkt ze niet zoveel te interesseren, de AOW-leeftijd mag naar 65 en er zou meer geld naar de ouderenzorg moeten.

Maar een partij die cao’s wil afschaffen, de hypotheekrenteaftrek wil behouden, om het minste of geringste de bijstand wil afpakken, schuldenaren het leven onmogelijk maakt - zo’n partij kunnen we niet ‘links’ noemen.

De PVV heeft (net als de SP) relatief veel kiezers met een laag inkomen. 41 procent van de PVV-stemmers had een inkomen dat beneden modaal is. NOS: 'Wie zijn er vandaag gaan stemmen?' (18 maart 2015)

Nu gaat politiek natuurlijk niet alleen over economie, maar mensen die voor de PVV kiezen omdat ze denken dat de partij voor hen zal opkomen, kunnen beter op een andere partij stemmen.

In dit stuk van de Correspondent wordt duidelijk uitlegd dat dit helemaal niet het geval is als je kijkt naar het stemgedrag van de PVV, wat toch uiteindelijk de maatstaf zou moeten zijjn.

zaterdag 9 maart 2024

Wilders met zijn extreem rechtse vrinden

Bericht in Trouw over Wilders die zich wentelt in het warme bad van zijn Extreem Rechtse Vrindjes. Heel veel mensen blijven maar verdedigen dat hij echt niet zo extreem is, dat hij echt de rechtsstaat wel zal respecteren etc. Ik vind dat echt van een hersenloze domheid. Hij voldoet echt aan alle schik-lijstjes van potentiele technocraten/dictators. Heb het nog maar weer eens opgeschreven:

   

Geert wil niets liever hier de democratie zo ver mogelijk uitkleden. Loop het lijstje maar even na:

  1. buitenlanders zijn het hoofdprobleem <check>

  2. geen tegenspraak in de eigen partij; mijn wil is wet <check>

  3. altijd de rechtspraak de schuld van geven <check>

  4. vrije pers zo hard mogelijk tegenwerken <check>

  5. publieke omroep afschaffen <check>

  6. recht op vrijheid van meningsuiting geldt alleen voor mij <check>

  7. boterzachte principes <check>

Geert past heel prima in dat rijtje, dat blijkt maar weer. Dat NL er massaal op gestemd heeft, tja...

Simpele oplossingen voor complexe problemen klinken altijd aantrekkelijk, helaas.   

 

dinsdag 5 maart 2024

vrijdag 1 maart 2024

Geert Wilders stapt over zijn schaduw heen...

 

Wilder is nu natuurlijk druk bezig zich zo schoon mogelijk voor te doen, onder het mom: "wij staan een nieuw, ultrarechts kabinet niet in de weg!". (Hij noemt dat, consequent, een "centrumrechts" kabinet, wat natuurlijk een gotspe is.)

Daarbij lijken veel mensen te vergeten dat hij weigert op eerder uitspraken terug te komen. Wat betekent dat je daar nog steeds achter staat. Wat mij er toe bracht om deze cartoon te maken, waarbij ik uitbeeld dat Wilders sneller liegt dan zijn schaduw, a-la Lucky Luke.

Je kunt niet over je schaduw heen stappen en achter die oude uitspraken blijven staan :-(

Batteries, free of charge!

 


Hij die zonder zonde is...

Ik erger me altijd suf aan mensen die "de moslims"  bekritiseren over hun houding tov, bijvoorbeeld, LHBTQ+ etc. Niet omdat ik tegen gelijke rechten ben voor welke groep dan ook, laat dat even helder zijn.

Het punt is meer dat "wij" (als Nederlanders, wat ook al een vrij difuus groepje is) maar een heel klein beetje verder zijn in dit proces. Heel kort geleden (1961) kon je in Nederland dit nog in de krant lezen:



Nederlanders vinden dat wij mbt de LHBTQ+ rechten verder zijn dan sommige landen nu. Dat moge zo zijn; discutabel is dat zeker. Kijk naar de walgelijke huidige herrie over die week van de lentekriebels! Een terugkerend schuimbek-feestje voor extreem rechts. "Ze maken homos van onze kinderen!" en dat soort onzin meer.

Voordat wij andere landen de maat nemen (wat iets anders is dan een 'lichtend voorbeeld' zijn!), denk even terug aan '61. Zo lang geleden is dat niet!

Storm Beryl totaal buiten elke schaal

Iedereen die nog wilde twijfelen aan de klimaatcrisis: ik geef u storm Beryl. Totaal buiten alle "normale" stormen. Maar blijf het...