donderdag 29 februari 2024

Zonne-ernergie goedkoper in Asie dan kolen

Kijk, gelukkig weer eens een positief bericht:

Utility solar dethrones coal as the cheapest power source in Asia


Electriciteit van de zon is inmiddels goedkoper dan van kolen. En, misschien og wel belangrijker, hij blijft dalen, terwijl de kosten van kolen blijven stijgen..!

dinsdag 27 februari 2024

Zijn de reacties op de uitlatingen van Macron wel zo raar?

Een paar dagen geleden leek Macron opeens te zeggen dat er mogelijk "boots on the ground" komen in Oekraine. Nu vallen leiders in de EU over elkaar heen om dat weer tegen te spreken.

Ik vraag me af of het niet heel waarschijnlijk is dat Macron hiermee de eerste steen legt voor een besluit dat misschien toch genomen moet gaan worden: her versterken van het leger van Oekraine met "niet Oekrainers". Of dat op de grond moet, of bijvoorbeeld in vliegtuigen of in commando centra om de datta te verwerken zullen we zien.

Maar het lijkt me duidelijk dat "de EU" het zich niet kan veroorloven Oekraine te laten verliezen. Het is even duidelijk dat wanneer de Oranje Mallloot in het Witte Huis zit, de steun van de VS alleen maar moeizamer wordt. Dan kan het zinnig lijken om de oorlog zo snel mogelijk af te maken, namelijk het snel terugdrijven van de Russen naar achter de grenzen. Dat zal alleen lukken door daar massief in te grijpen vanuit, dan, de EU.

Het steentje dat Macron deze week in de vijver wierp kan eenvoudig weg een eerste zijn om de geesten hiervoor rijp te maken. Het is eerder gebeurd met de almaar glijdende schaal voor de wapens die Oekraine krijgt...

LinkedIn being funny :-)

 Ik klikte op volgen bij Frans Timmermans... krijg je dit bericht:


Ja? Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk :-)

maandag 26 februari 2024

Decentraal Internet

Een interessante aflevering van De Technoloog van BNR over decentraal internet. Oude mensen, die zich het internet nog kunnen herinneren van voor AWS, Google en Facebook weten dat het internet juist niet centraal was opgezet. TPC/IP, het onderliggende protocol van het internet, is juist zo opgezet dat het totaal decentraal kan werken. Het "wildwest-internet" van voor 2000 is de afgelopen 20 jaar verschoven naar een sterk gecentraliseerd internet. Daarin maken een paar grote bedrijven de dienst uit. Die bedrijven kennen we allemaal, want vrijwel allemaal maken we daar gebruik van.

Dat is gebeurd omdat deze bedrijven voordelen bieden:

  • gemak op allerlei fronten
    • geen techneuten nodig in huis
    • schaalbaar
  • je hoeft je niet bezig te houden met "hosting" en dat soort zaken
  • veel leuke trucjes (ie: services die dit soort partijen bieden)
  • duidelijk wie er verantwoordelijk is (hoop je dan). In de praktijk betekent dit veelal dat niemand verantwoordelijk is, maar het belangrijkste is dat in ieder geval de manager die AWS of Azure heeft ingekocht altijd kan zeggen: tja, het lag aan de cloud. (En daarmee niet aan mij.) 

Daar zijn ook nadelen aan verbonden:

  • stiekum heel hoge kosten
  • elke schijn van privacy gaat de deur uit
  • totale afhankelijkheid van een paar marktpartijen

Vooral vanwege die afhankelijkheid zijn er altijd een paar OpenSource-projecten in de marges bezig met een "decentraal internet". Het idee hierachter is even simpel als krachtig: vele handen maken licht werk. Heel veel kleine servertjes (wat kan, nu iedereen in het westen snel internet heeft) geven evenveel kracht als een paar grote. Maar vooral si zo'n netwerk van veel kleintjes beter bestand tegen verstoringen. Als een paar servertjes uitvallen, neemt de rest het over.

Dat is eigenlijk in het kort het idee achter Freefold. Je kunt bij hen een servertje kopen, dat zich min of meer automatisch aan het netwerk toevoegt en zonder beheer zijn ding gaat doen. Ze zorgen in ieder geval voor wat pers:

https://www.deanderekrant.nl/podcast/040-decentraal-internet-waarom-en-hoe-2023-01-18

https://www.doetinchemsvizier.nl/nieuws/economie/474544/voetje-aan-de-grond-voor-lokaal-internet-in-achterhoek

Maar belangrijker vind ik dit plaatje wat op de site staat:

Threefold over de wereld

Waarmee je kunt zien dat dit idee ook in Afrika weerklank vindt. En ik denk dat dat veel belangrijker is.


zondag 25 februari 2024

Waterstof in de grond?!

"De waterstof-economie" is lange tijd al een soort vergezicht van hoe de groene industrie van de grond moet komen. Veel industriële processen hebben heel hoge temperaturen nodig. Tot heden worden die veelal met aardgas gedaan wat immers in Nederland goedkoop en overvloedig beschikbaar is. Of moet je schrijven was, want de winning is inmiddels stop gezet.

Dat is allemaal mooi, maar hoe gaan die processen dat aardgas vervangen? Een van de mogelijkheden is waterstofgas. Waterstofgas kan niet 1-op-1 aardgas vervangen, maar de meeste processen blijken te kunnen worden aangepast om hier mee overweg te kunnen. De vraag is alleen: waar moet dat waterstofgas vandaan komen? Het antwoord is meestal: dat gaan we maken door water te electroliseren. Water (H2O) bestaat immers uit waterstof (H) en zuurstof (O). "Verbrand" waterstof en je krijgt alleen water als "afval" of uitstoot.

Echter: het maken van waterstof uit water vergt heel veel energie. Een deel daarvan krijg je natuurlijk terug, maar een behoorlijk deel van die energie gaat bij de productie verloren. Er wordt hard gewerkt aan efficientere processen om dit te doen, maar 100% haal je natuurlijk nooit. We hebben bovendien heel grote hoeveelheden waterstof nodig als we onze hele industrie daarop willen laten draaien.

Nu blijkt er, bij nadere beschouwing, een enorme hoeveelheid waterstof in de bodem te zitten.

Het lijkt niet helemaal duidelijk waar dat precies vandaan komt en al helemaal niet of dit ook aangevuld zou worden als we dat gaan winnen (wat bv lijkt te kunnen door processen aangedreven door de hitte van de aardkern?) maar dit zou de transitie naar "de waterstofeconomie" wel eens een forse (uiterst nuttige!) boost kunnen geven!

Sabine Hossenfelder heeft er een interessante video over:


Overigens is de Nederlandse regering wel behoorlijk druk bezig met waterstof, getuige deze Schriftelijke vragen van Tjeerd de Groot.


donderdag 22 februari 2024

Grappige afbeelding


Omslag-afbeelding van deze track op Soundcloud:

https://soundcloud.com/gramigna_dj/gramigna-animali-pazzi

 vind ik erg leuk gedaan. Het deed mij even denken aan de vaas die 2 gezichten is :-)

maandag 19 februari 2024

Weer een registratie bij de overheid waar je als burger niet vanaf komt

Het hele toeslagenschandaal is begonnen met een registratie waar je als slachtoffer niet gemakkelijk (of eigenlijk niet) meer vanaf kwam. Je zou toch verwachten dat de overheid daarvan geleerd heeft, maar...

https://nos.nl/artikel/2509507-ombudsman-bezorgd-over-hoe-overheid-burgers-met-terrorismeregistratie-behandelt

   De manier waarop de overheid omgaat met burgers die een terrorisme- of extremismeregistratie hebben, baart Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zorgen. Mensen met zo'n registratie weten volgens hem niet goed waar zij met hun vragen terecht kunnen, terwijl zo'n indicatie grote gevolgen kan hebben.

AI gaat de wereld overnemen!

 

AI: hold my beer:


Ik moet ook zeggen: ik heb van zo'n chatbot werkelijk nog nooit een behoorlijk antwoord gekregen...
(Post gescreenhot van Reddit, maar ik ben het origineel kwijt :-( )



http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2024D06122&did=2024D06122

Vragen van het lid Sneller (D66) aan de Staatssecretaris van Binnenlandse

Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Justitie en Veiligheid over

quantumproof encryptie (ingezonden 16 januari 2024).

dd: 2024-02-19

Financiële overzicht voor digitalisering van het ministerie van BZK  


zaterdag 17 februari 2024

Luchtkastelen

Stukje op Joop.nl, waar iemand een soort sprookje schrijft over hoe KLM nu bezig is de luchtvaartmarkt in Indie bezig is te veroveren:


Op zich allemaal niet zo spannend en ook een beetje... een dom artikel, vind ik.
Het gaat mij nu echter om dit comment:


Het is een wonderlijk soort afschuiven van verantwoordelijkheid van "de burger". Je kunt de verantwoordelijkheid om je te informeren niet zomaar afschuiven naar een mogelijke bron. Een burger heeft ook zelf een verantwoordelijkheid om zich te informeren. Als iemand zegt "ik krijg lees nieuws alleen op facebook" dan is dat een keuze.

Het doet mij denken aan wat ik ooit een dochter moest toevoegen, toen we met Wiskunde bezig waren: "ik kan jou niet iets leren; niemand kan jou iets leren - je kunt alleen jezelf iets leren". Wat een waarheid als een koe is. Het lijkt er, ook in discussies na de "monsteroverwinning van de PVV", op dat sommige commentatoren hetzelfde denkraam hebben als mijn dochter van 14 toen: "de media" zijn verantwoordelijk voor deze overwinning, omdat "de media" de mensen niet juist zouden hebben geïnformeerd. Nou ligt er zeker een verantwoordelijkheid bij de media. Maar mensen hebben die ook zelf. 

(Ik zet "monsteroverwinning" tussen haakjes, omdat het natuurlijk helemaal niet zo'n grote overwinning is. Ja, ik had graag gezien dat GL ipv de PVV zo groot was geworden, natuurlijk en in de huidige verhoudcingen is 37 zetels groot, maar historisch gezien valt dat best mee.)

vrijdag 16 februari 2024

Kort istie - dat wel...

 Af en toe moet je een beetje lachen om moties die worden ingediend. Dit is er zo een:

   

De Kamer,

Gehoord de beraadslaging;

Overwegende dat het combineren van gegevens, waaronder medische, uit verschillende bronnen nodig is om inzichten te verkrijgen over o.a. de oorzaken van over- en ondersterfte;

Overwegende dat wetenschappers nu steeds aanlopen tegen belemmeringen om bronnen te combineren;

Constaterende dat de wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg op niet alle databronnen van toepassing is;

Verzoekt de regering om te komen tot protocollen die gegevensuitwisseling sneller en makkelijker mogelijk maken;

En gaat over tot de orde van de dag.

Tielen

Tja, zo lust ik er nog wel een paar :-)

Inhoudelijk kan je best achter deze motie staan, tuurlijk, ik zou er ook voor zijn dat de regering eens even regelt dat die protocollen allemaal makkelijker zouden zijn, verdorie! Maar het is net zo iets als de overheid oproepen te zorgen voor schonere lucht. Ben ik voor, zeker, maar het is wel handig om aan te geven waarom, hoeveel en vooral hoe. De indieners van deze motie hebben nog niet gehoord van het SMART-principe.

Te hard rijden

Goede post van iemand anders over te hard rijden;

https://www.reddit.com/r/nederlands/comments/1ag5yb9/de_te_hard_rijden_waar_het_kan_is_geen_probleem/

Van mij had puntje 4 natuurlijk wat hoger gemogen, wat ik verder op ook meld:



Politie en discriminatie

En weer gaat de politie toch echt de fout in hier:

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/inlichtingendiensten-politie-overtreden-wet-en-houden-hele-bevolkingsgroepen-in-de-gaten


vrijdag 9 februari 2024

Gewasbeschermingsmiddelen zijn niet gevaarlijk?...

Het blijft interessant, om geen ander woord te gebruiken, dat van gewasbeschermingsmiddelen altijd bij hoog en bij laag wordt volgehouden dat ze niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. (Over de gezondheid van de rest van de planeet gaat het wonderlijk genoeg nauwelijks...)

Waarom zijn dit soort terugroepacties dan nodig?

   De spinazie in de verpakkingen van 200, 400 en 600 gram bevat een teveel van het gewasbeschermingsmiddel acetamiprid. Dit bestrijdingsmiddel is bedoeld om bepaalde te verdelgen, en is in bepaalde hoeveelheden ook schadelijk voor de menselijke gezondheid. Met alleen water was je eventuele restjes bestrijdingsmiddelen niet weg.
Hoe je de groenten wél schoon krijgt? Door ze in een badje van baking soda te doen, zo ontdekten onderzoekers volgens het magazine


Ja, dat is best gezellig, maar ondertussen spuiten we die handel over de hele planeet uit, met als boodschap: 'Als het niet te veel is, is het niet schadelijk'.

😭

Storm Beryl totaal buiten elke schaal

Iedereen die nog wilde twijfelen aan de klimaatcrisis: ik geef u storm Beryl. Totaal buiten alle "normale" stormen. Maar blijf het...